Depolama - Lojistik
Lojistik Sektöründe Depoların Önemi
Depolamanın Amaçları ve önemi
– Amaçları
Lojistik hizmet yönetiminde yaşanan gelişmeler, bu hizmetlerin etkin ve kesintisiz gerçekleşmesine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu durum sürekli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilecek olan dağıtım ağının işleyişine bağlı olmaktadır. Kapıdan kapıya teslimatların gerçekleştirildiği günümüz lojistik anlayışında ara noktalar olan dağıtım merkezleri ve depolarda, malların güvenli bir şekilde saklanması, istiflenmesi, ambalajlanması ve kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi gibi önemli lojistik faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
– Depolamanın Önemi
Günümüz modern lojistik yönetimi anlayışı içerisinde giderek önemini hissettiren konuların başında depolama hizmetleri gelmektedir. Taşınması gereken eşya ve ürünlerin belirli merkezlerde depolanması lojistik faaliyetlerinin etkinlik ve verimliliğini artırmaktadır.
Depo yönetimindeki temel iş süreçleri;
- Eşya giriş ve boşaltma,
- Fiziksel depolama,
- Siparişlerin alınması,
- Ambalajlama,
- Eşyaların çıkışı ve yüklemedir.
Türkiye’de Depo Kullanımı
Ülkemiz’de lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmaların sahip oldukları depo oranı %80 dolaylarında. Gümrüksüz depoların %63 gümrüklü depolarında %70 ortalamalarında doluluk oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu oranlar lojistik firmalarının taşımacılık ve dağıtım kaleminden sonra ki en büyük maliyetini içeren depoların, tam kapasite kullanılmadığını gösteriyor. Modern depolama, depoculuk anlayışının benimsenmemesinden kaynaklanan bu durum firmalar adına ciddi zararlar doğurabilmektedir.
Depo sahibi olmadan önce kapsamlı bir şekilde fizibilite çalışmaları yapılmalı ve doluluk oranları üzerinde durulmalıdır. Depo içi ek maliyet doğmaması için aşağıda ki maddeler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Yüksek hacimli depolama
- Talepleri hızlı karşılamak
- En az fire
- Etkin güvenlik
- En az hatalı sevkiyat